Therapeutische interventie

FAQ items aan het laden...

Ziekte kan worden beschouwd als verstoring van fysiologische systemen, die langdurig verminderd functioneren, alvorens klachten kunnen ontstaan. Optimale communicatie binnen deze fysiologische systemen is van groot belang voor de gezondheid. Boodschapperstoffen, zoals neurotransmitters en hormonen, spelen hierbij een grote rol. Het kunnen bepalen van de belangrijke communicatiemoleculen geeft niet alleen inzicht in de functionaliteit, de chronische ontwikkeling van klachten en de herstelcapaciteit, het geeft ook een belangrijke richting aan iedere behandelstrategie. Epigenetische interventies, zoals voedingsaanpassingen en leefstijlveranderingen, vormen hierbij een aangrijpingspunt.

In de praktijk wordt gewerkt met effectieve vormen van CAM, die door de wetenschapsgeneeskunde steeds meer worden getoetst en onderzocht op hun werkzaamheid bij verstoorde fysiologie en interne communicatie. De disciplines zijn sterk aanvullend aan elkander en het effect is vaak meer dan de som der delen:

  • PNEI

  • Orthomoleculaire geneeskunde
  • Fytotherapie

PNEI

Integratie & Holisme

Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie (PNEI) is een medische wetenschap die verbanden legt tussen centrale zenuwstelsel, hormonen, immuunsysteem, stemming en gedrag. De voortschrijdende inzichten binnen PNEI resulteren in een functionele benadering, welke complementair is aan de huisartsen- en specialistengeneeskunde.

Als gezondheidswetenschappelijke stroming slaat PNEI een brug tussen medische wetenschap en functionele geneeskunde, waarbij verbanden worden gelegd tussen fysieke symptomen en gedrag, stofwisselingsprocessen, genetische aanleg en leefstijl. Oorzaken voor klachten kunnen worden gevonden in de biochemische verstoring van belangrijke processen in het lichaam.

Orthomoleculaire geneeskunde

Status en therapie voor micronutriënten

De term ‘orthomoleculair’ betekent vrij vertaald: ‘juist, recht of gezond betreffende de moleculen’. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men naar het optimaliseren van de micronutriëntenstatus: optimale spiegels van vitaminen, mineralen en sporenelementen. Dit gebeurt met toediening van individueel afgestemde hoeveelheden, die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken, opdat alle stofwisselingsprocessen optimaal verlopen.

De orthomoleculaire geneeskunde is één van de meest wetenschappelijk onderbouwde CAM-disciplines.

Fytotherapie

Slimme moleculen op recept

Fytotherapie betreft de professionele en wetenschappelijke toepassing van kruidenextracten of zogenoemde fytotherapeutica. Het doel is de gezondheid te behouden of te bevorderen middels gerichte en periodieke toediening van gestandaardiseerde extracten, afgestemd op de unieke, persoonlijke situatie.

According to Ayurveda…

  • When diet is wrong, medicine is of no use. When diet is correct, medicine is of no need.

  • A well-lived day is medicine unto itself.

  • An individual that maintains a balanced state of the main elements of the body, adequate digestion, proper excretion, blissful condition of soul, satisfied senses and a happy state of mind is called a healthy person.